Portret artysty. Młody Ignacy Jan Paderewski jako sława sportretowana przez Lawrence’a Alma-Tademę (Rocznik Muzeum Narodowego w Warszawie. Nowa Seria / Journal of the National Museum in Warsaw. New Series, 2019)
Przedmiotem artykułu jest analiza znakomitego portretu pianisty Ignacego Jana Paderewskiego autorstwa brytyjsko-holenderskiego malarza Lawrence’a Alma-Tademy z kolekcji MNW. Zdaniem autorki obraz ten stanowi kwintesencję wizerunku osoby cieszącej się sławą, kreuje poczucie bliskości i dystansu, intymności i nieosiągalności. Jest to portret mówiący o relacjach Paderewskiego z innymi ówczesnymi znakomitościami – w tym wypadku z Alma-Tademą, który sam był gwiazdą, i w którego pracowni, jak było powszechnie wiadomo, zbierali się bogaci, możni i sławni. Wizerunek ten jako portret znanej osobistości zyskuje ponadto na sile wyrazu w kontekście innych przedstawień Paderewskiego znajdujących się w obiegu w ówczesnym Londynie – fotografii, karykatur, rzeźb i obrazów.