Galeria Wzornictwa Polskiego w Muzeum Narodowym w Warszawie (Rocznik Muzeum Narodowego w Warszawie. Nowa Seria / Journal of the National Museum in Warsaw. New Series, 2019)
Artykuł opisuje Galerię Wzornictwa Polskiego MNW otwartą w grudniu 2017 roku. Nowa ekspozycja, prezentująca polski design od przełomu XIX i XX wieku do czasów współczesnych, pokazuje zarówno realizacje z seryjnej produkcji, jak i wybitne prace polskich autorów, które jako projekty czy modele i prototypy nie zaistniały w powszechnym odbiorze. Zebrane w Galerii przedmioty, a także materiały archiwalne przybliżające ich kontekst historyczny, pokazują, jak na przestrzeni XX i XXI wieku artyści kształtowali otoczenie człowieka. Widz prowadzony jest poprzez kolejne dekady z charakterystycznymi dla nich przemianami stylistycznymi, zapoznawany ze stowarzyszeniami i instytucjami ważnymi dla rozwoju projektowania oraz z dominującymi środowiskami artystycznymi. Głównym celem jest przybliżenie wymykającego się jednoznacznej definicji pojęcia, jakim jest wzornictwo.