„Piu bravo Pittore che fosse in Vienna”, czyli Marcello Bacciarelli na dworze habsburskim i wiedeńskich salonach (Rocznik Muzeum Narodowego w Warszawie. Nowa Seria / Journal of the National Museum in Warsaw. New Series, 2019)
Marcello Bacciarelli (1731–1818), malarz i rysownik pochodzący z Rzymu, czynny w Dreźnie i Warszawie, między kwietniem 1764 a październikiem 1766 roku przebywał w Wiedniu na zaproszenie cesarzowej Marii Teresy. Z relacji jego syna wynika, że Bacciarelli miał tam namalować wielkoformatowy portret czterech arcyksiężniczek wyobrażonych jako trzy Muzy i Apollo [sic] na Parnasie. Autor stawia hipotezę, że obraz jest tożsamy z kompozycją z Hofburga przypisywaną Johannowi Greiplowi. Publikowane po raz pierwszy listy Bacciarellego w istotny sposób naświetlają krąg wiedeńskich znajomych i klientów artysty. Znaleźli się wśród nich pracujący dla Marii Teresy malarze Jean Baptiste Pillement czy Joseph Rosa, literat Pietro Metastasio oraz ambasadorowie, książęta i salonowi erudyci. Nowe ustalenia dotyczące biografii Bacciarellego są interesujące w kontekście towarzyskiego i salonowego charakteru XVIII-wiecznej kultury artystycznej.