Dziennik z powstania warszawskiego (wstęp Alina Kowalczykowa, oprac. Alina Kowalczykowa, Anna Szczepańska) (Rocznik Muzeum Narodowego w Warszawie. Nowa Seria / Journal of the National Museum in Warsaw. New Series, 2019)
Artykuł jest opatrzoną komentarzem transkrypcją dziennika pisanego w trakcie powstania warszawskiego (1 sierpnia – 2 października 1944) przez Zygmunta Miechowskiego (1913– 1944). Miechowski od 1937 roku był zatrudniony w MNW, uczestniczył w przygotowaniu wystawy Adama Chmielowskiego, prezentacji szkiców Jana Matejki i wielkiej wystawy Warszawa wczoraj, dziś i jutro. Podczas II wojny światowej zasłużył się w ratowaniu zabytków i dokumentowaniu zniszczeń Warszawy. We wrześniu 1939 roku brał udział w ewakuowaniu dzieł sztuki z płonącego Zamku Królewskiego. W czasie powstania dyrekcja Muzeum zleciła mu kierowanie „opieką nad gmachami i zbiorami” Muzeum Dawnej Warszawy (oddział MNW). Pierwszego września 1944 przeszedł kanałami do Śródmieścia, we wrześniu pomagał prof. Janowi Zachwatowiczowi przy zabezpieczaniu dokumentacji Wydziału Architektury Politechniki Warszawskiej. Raniony szrapnelem 24 września, zmarł następnego dnia w szpitalu „Sano” przy ul. Lwowskiej 13. Jego dziennik ma charakter unikatowy: jest szczegółowym, a zarazem lakonicznym zapisem gehenny Warszawy, stanowi też wyjątkowy dokument mówiący o losach zbiorów Muzeum w czasie wojny.