Profesor Jadwiga („Jagoda”) Lipińska: 29 listopada 1932 – 4 października 2009 (Rocznik Muzeum Narodowego w Warszawie. Nowa Seria / Journal of the National Museum in Warsaw. New Series, 2012)
Wspomnienie