Modus rusticus portretu holenderskiego jako model tożsamościowy obywateli Republiki Niderlandzkiej: obraz Govaerta Flincka w Muzeum Narodowym w Warszawie (Rocznik Muzeum Narodowego w Warszawie. Nowa Seria / Journal of the National Museum in Warsaw. New Series, 2012)
Streszczenia i słowa kluczowe zostały wprowadzone od numeru 8(44) czasopisma. Redakcja uzupełniła sekcję archiwalną o brakujące słowa kluczowe.