Bitwa pod Grunwaldem Jana Matejki – losy obrazu i historia jego konserwacji do 1999 roku (Rocznik Muzeum Narodowego w Warszawie. Nowa Seria / Journal of the National Museum in Warsaw. New Series, 2012)
Streszczenia i słowa kluczowe zostały wprowadzone od numeru 8(44) czasopisma. Redakcja uzupełniła sekcję archiwalną o brakujące słowa kluczowe.