(untitled) (Rocznik Muzeum Narodowego w Warszawie. Nowa Seria / Journal of the National Museum in Warsaw. New Series, 2019)
Stół podarowany MNW przez Radę Powierniczą w 2017 roku należy do nielicznych przykładów mebli służących do prezentowania okazów natury – w tym przypadku próbek 144 minerałów i 16 gatunków drewna. Jest to najstarszy przykład tego typu kolekcji na ziemiach polskich. Koncepcja mebla wyrosła z XVIII-wiecznego oświeceniowego zainteresowania naturą i przyrodą, tendencji do encyklopedycznego opisywania świata i prób stworzenia syntezy wiedzy przyrodniczej, kontynuowanych w wieku XIX. Stół powstał w 1825 roku w środowisku związanym z Warszawskim Towarzystwem Przyjaciół Nauk i Królewskim Uniwersytetem Warszawskim, w kręgu Stanisława Staszica, w okresie dynamicznego rozwoju geologii i nauk botanicznych. Rozwój ten miał związek z podejmowanymi wówczas na szeroką skalę inicjatywami gospodarczymi i ekonomicznymi. W artykule przeanalizowane zostały kwestie artystyczne, technologiczne i proweniencyjne dotyczące tego reprezentacyjnego mebla.