(untitled) (Rocznik Muzeum Narodowego w Warszawie. Nowa Seria / Journal of the National Museum in Warsaw. New Series, 2019)
Artykuł przedstawia wyniki kompleksowych badań techniki i technologii obrazu Ukrzyżowanie ze zbiorów MNW, przypisywanego Pieterowi Coecke’owi van Aelstowi (1502–1550). W badaniach posłużono się metodami nieinwazyjnymi (analiza wizualna w świetle widzialnym, analiza fluorescencji w promieniach UV, reflektografii IR i w technice tzw. fałszywych kolorów, analiza rentgenogramów, dendrochronologia) oraz inwazyjnymi (analiza porównawcza przekrojów próbek w świetle widzialnym, we fluorescencji wzbudzonej promieniowaniem UV, reflektografii w IR oraz w technice tzw. fałszywych kolorów, analiza rentgenowska SEM/EDS, spektralna analiza emisyjna XFR oraz badania mikrochemiczne, na dwóch próbkach przeprowadzono spektroskopię refleksyjną w podczerwieni – FTIR). Przeprowadzone analizy potwierdziły stawianą już wcześniej tezę o udziale dwóch artystów w wykonaniu obrazu, umożliwiły doprecyzowanie czasu powstania dzieła, staną się również nowym impulsem w dalszych badaniach atrybucyjnych.