(untitled) (Rocznik Muzeum Narodowego w Warszawie. Nowa Seria / Journal of the National Museum in Warsaw. New Series, 2023)
Projekt Narodowej Galerii Sztuki pojawił się u samego zarania polskiego muzealnictwa i przez kolejne wieki idea ta powracała, różniąc się rozmachem i przybierając nowe nazwy. Galeria Sztuki Polskiej była jedną z nich. Jej utworzenie postulował Mieczysław Treter, dyrektor Państwowych Zbiorów Sztuki. Jego następcą i kontynuatorem Galerii powstającej w ramach PZS został Alfred Lauterbach i to jemu przypadła trudna rola jej apologety. Celem tekstu jest rekonstrukcja dziejów Galerii Sztuki Polskiej na podstawie materiałów archiwalnych i informacji prasowych, począwszy od jej koncepcji, poprzez otwarcie w 1932 roku, do zdeponowania w zbiorach Muzeum Narodowego w Warszawie w roku 1938.